The wish of the client was to create a modern house with minimalist design for a young and modern family of four in Kaunas, Lithuania. Dark brick was used for the façade and for some of the inner walls, as a clear contrast to the light-coloured interior.

Project details

Project name House_AT, Lithuania
Architect ARCHISPEKTRAS
Products used
Terca Agora Grafiet Zwart,
Penter Eros wasserstrich
 

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

House_AT, Lithuania © Juozas Kamenskas

The house

The house is situated on the river shore. It is conceived as an enclosed form with a solid mass of dark brick which appears still and bulky from the outside. The spacious 280-square-metre house is equipped with a living room, dining room, kitchen, three bathrooms, three bedrooms and a garage for two cars.

Minimalism is key

The architects describe their approach as minimalist design with undeterred and courageous installation solutions. For example, black bricks are not only used outside for the façade but also in the living room, kitchen and vestibule areas. This idea was prompted by the entire façade of the house. The boxy geometric structure is creating a textured black surface that appears different depending on how sunlight falls on it. Bricks were naturally integrated into the interior while reflecting the overall internal and external spirit. The dynamic play of light and volumes is revealed when one enters and walks through different spaces inside. Since minimalism was appreciated by the client, attention is focused on the essential beauty of natural materials. The interior is a little bit raw and soft at the same time.

Centre of the family live

The whole living space is pretty neat, dominated by strict, clear forms and the dark colour of the bricks. Natural oak wood furniture and decoration warms up the entire interior. A special design note was given in the space between the two floors, over the dining area. A small lamp in a place like that would be simply diluted, so the architects chose a two-metre high lampshade, giving the place a specific expression. The dining room features a full-height corner window that looks out through the trees towards the garden. Residents can open the glass façade in summer and sit outside on a large wooden deck – an interstitial space between the interior and exterior. The family wished for a high connecting space, where kids’ voices would fill their home and reach every room.

Related inspiration articles