The newly constructed branch of Keratech Façade Builders in Tilburg, Holland, is the introductory building to an industrial area which is still quite young. Linear details and easily recognizable functions underline the expressive power of the building.

Project details

Reference object

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands

Architect

Van den Hout & Kolen architecten, Tilburg

Client

Keratech, Paul Kremers

Façade work

Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg

Façade

ArGeTon panels, 225 x 750 mm, granite grey

 

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Commercial building of Keratech Gevelsystemen BV, Tilburg, The Netherlands © Wienerberger AG

Ceramic and steel aesthetically combined

The offices are located in the upper part of the building which is clad with an ArGeTon façade, under which there is an anthracite coloured hall section made of steel trapezoidal sheeting. The Van den Hout & Kolen architects from Tilburg describe the ArGeTon façade clad section of the building as the “box”. This box – with an architectural eye for detail – is also clad underneath with ArGeTon panels and hovers above the production hall as if it were detached from it. Yet on the other hand it is “grounded” by a narrow surface which reaches the ground as well as two ArGeTon entrances and is optically attached to the hall in this way. The ceramic panels of the two entrances, which are sawn on mitre without corner profiles, give the building a grounded, massive character, even in the area of the efficient steel trapezoidal façades. An exciting tension is built up between the sustainable and high quality ceramic and the efficient steel trapezoidal sheets. The architects describe it as logical, simple, peaceful and high-quality.

Creating the desired colour

The colour design of the building is based on intuitively recognizable allocation. The anthracite coloured steel façade stands for production, the massive ArGeTon façade stands for administration. The fine colour play between the steel and ceramic façade is solved with a clay gob which was exclusively designed for this building. The colour creation has been given the project name granite gray. Light coloured clay fragments – almost the same colour – was chosen as a basis for the light engobe. This guaranteed that the desired massive visual look of the façade with its corners cut on mitres was not disturbed by a different basis fragment colour. Like all ceramic colours the newly created clay gobe also gives off a charming colour play with different variations in day light.

Panel size by request

A further specialty of the ArGeTon façade is the size of the panels. The panels were ordered in elongated geometric size (225 x 750 mm) to fit the elongated horizontal character of the architecture. The ceramic panels with a height to width ratio of almost 1:3 thus support the architecture of the façade in an exciting way. The steel concrete frame construction was erected in 2008 and offers an office area of about 500 m² in the ArGeTon box. Underneath it there is about 1200 m² of production hall area. Employees enjoy a wide panorama view through the continuous horizontal glass window wall with two patios.

Related inspiration articles