An independent mental health residential facility, which houses 16 residents with long-term mental illnesses, has recently been completed in South Wales. To ensure that the facility complemented the local area, OMI Architects specified Wienerberger‘s Terca Anglesey Weathered Buff for its worn-looking appearance and colour.

Project details

Project Residential facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England
Client GRWP Gwalia
Architect OMI Architects, Manchester UK
Facing bricks Terca Anglesey Weathered Buff

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Residential Facility for mentally handicapped persons in Bedwas, England

Providing an ultra-modern facility

An independent mental health residential facility, which houses 16 residents with long-term mental illnesses, has recently been completed in Bedwas, South Wales. The project was born out of a partnership between OMI Architects and Grwp Gwalia – a leading nonprofit provider of social housing and care support services – and has been designed to provide an ultra-modern facility, which blends in with the local residential development.

Tactile nature

As one might expect of the architecture of South Wales, the facility has been designed to have a pale exterior reminiscent of local sandstone. To achieve this balance the architect specified Wienerberger’s Terca Anglesey Weathered Buff brick, as its patina and seemingly worn appearance generate harmony with the local environment. The selected brick reinforces the tactile nature of the whole project, particularly in the courtyard. The buff tones provide a lightness that is not overbearing but is welcoming and attractive. Further detailing to the brick façade is provided by the incorporation of a number of soldier course bands with a high level of detail and the introduction of deep precast stone sills to the punched holed windows.

Brick ansures a long lifespan

The Anglesey Weathered Buff, part of Wienerberger’s Terca brick range, is a 65mm machinemade clay brick which, due to the inherent properties of clay, carries a range of benefits. A key benefit of using clay is the colour-fast nature of the material – by employing clay bricks, the exterior’s colour will last far beyond the lifespan of the facility, thus cementing the overall aesthetic of the building for many years to come.

Highest therapeutic standards

With their design ensuring the facility blends in with the local communal environment, as opposed to contrasting with it, the architects have met a primary objective that not only means that the building looks appealing to those on the outside, but that is secluded up to the point of comfort – but no further. OMI Architects commented: “We are delighted with the building. When one considers the demands placed on creating a link between a project such as this and its surroundings and the role it has to play in the recovery of its residents, the scale of the project soon becomes apparent. The use of Wienerberger’s Terca Anglesey Weathered Buff – a visually soft, stock brick – facilitates the integration of the building’s contemporary design into its vernacular context. This integration was a key consideration for us with respect to the needs of the residents and the wider community.”

Related inspiration articles