Through a gentle play of colours a ceramic roof becomes part of the greenery. The contrast between the sky’s colour over the neighbourhood Oosseld and the colour of the new multifunctional accommodation (MFA), Zonneboom, creates a fascinating spectacle. The facilities in the area of Doetinchem have been completely renovated with special consideration to the MFA. This building is a very spectacular one thanks to the thousands of ceramic roof tiles.

Project details

Project Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem, the Netherlands
Client Sité Woondiensten
Architect Drost & van Veen architecten
Clay roof tiles used Eijsenberg Biber clay roof tile in five, specially produced colours

Multitfunctional Accomodation Zonneboom covered with clay roof tiles

Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem © Ruud Peijnenburg

Multitfunctional Accomodation Zonneboom covered with clay roof tiles

Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem

Façade of the Multitfunctional Accomodation Zonneboom showing a peace sign

Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem

Façade of the primary school

Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem © Ruud Peijnenburg

Clay roof tiles in details

Multitfunctional Accomodation Zonneboom, Doetinchem

Combinig various needs

The Zonneboom, which refers to a bright tree, is a multifunctional building that includes two primary schools, sports facilities, a nursery, an after school service and separate reception rooms to rent out. Drost & van Veen architecten were in charge of the project and had to respect not only the rectangular plot but also the wish list of the municipality.

Traditional roof shape

Simone Drost remembers the challenges of the project: “The quarter was divided into two parts, and we wanted the new facilities to be more integrated. The building is located in a green area that was built in the last century. The typical sharp shape of the roof in the area of Oosseldse constitutes an interesting architectural feature, which is why we wanted Zonneboom to be built in that way”. This desire was difficult to combine with the program as the architect explains: “That type of sharp high roof requires a lot of square meters, which is expensive to cover. We still wanted to do something with the shape but to build a flat one. Of course we paid attention to the material: Ceramic.”

Soft skin

The form of the building is complex and the use of a different material on one of the façades was difficult to set up. In the centre of the building, a brightly coloured staircase leads to the different floors. The hall is lower than the others levels. Simone Drost says: “We chose a monolithic building, which really stands for the district’s centre. For the façade we wanted a tactile and durable material that would perfectly fit the building”. Given the reference to the Oosseldse types, the combination of brickwork and tile seemed obvious but the architects were concerned that the building would not contrast enough with the already existing buildings and pavements that are made out of bricks and pavers. So they took a different direction and came out with ceramic roof tiles, which matches the colours of the green areas. The choice of colour and pattern was a complicated process itself as five colours and three transparent structures have been distilled, resulting in a palette of greens, greys and white. The effect is quite beautiful; especially thanks to the shadows of the Biber tiles that provides the building with relief. “The colour of the façade varies according to the weather. It also tends to colour the windows”, says Drost. The entrances, the windows and the building’s corners are highlighted by a white frame and the use of a different roof tiles’ pattern. A leaf motif was chosen as a decorative element. “The leaf is a direct reference to the green area”, says the architect van Veen. From a distance, the leaf motif becomes clearer, while the tile’s shape fades away. “It‘s a very tactile building. From a distance it looks very different. The façade gets a third dimension thanks to the gradual build-up” (one part of the tile is under the other tile).

Related inspiration articles