After its reconstruction, an old, formerly untended park provides a new space for town events and festivals as well as a green recreational facility for the residents of the old town. Covered with yellowish pavers, the main pathways provide a clearly visible orientation system and radiate a welcoming atmosphere in a small pine forest.

Project details

Project
Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania
Client
Municipality of the Mažeikiai District
Architect
H. Štaudė, S.M. Štaudė, V.Pilkauskas, A. Juršytė, A. Valkūnaitė
Used pavers
Terca Märkische
 

Yellow paved foothpath through the park

Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania

Yellow paved footpath in the park

Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania

Yellow paved footpath in the park

Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania

Yellow paved footpath in the park

Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania

Yellow paved footpath in the park

Redesign of a public park in Mažeikiai, Lithuania

About the park

The redevelopment in Mažeikiai – a predominant location for the oil industry in Lithuania since 1980 – was intended to provide an improved public infrastructure and promote the city’s urban development. Located on the edge of the town’s historical centre, the park comprises of a pine forest spread over 9.4 hectares. Originally used as a recreational and sports venue, the park was also a place of remembrance with a war cemetery for soldiers killed in the Second World War. Nonetheless, it had been gravely neglected over the last four decades. With vegetation gradually taking over, the park degenerated into a shabby space, bereft of any recreational infrastructure. With its proximity to the town’s main administrative and cultural institutions, the park was to become a public venue for the town’s main events, such as concerts, festivals or funfairs. Being the only public park situated close to the old town, it should be, above all, available to the local residents as a place of nearby recreation.

Something for everyone

In the course of the redevelopment, the old trees and bushes were cut down to create green open spaces and open up views through the park. The old, disused stadium in the park was replaced by a huge lawn, providing a perfect open space for major events. The architects introduced a ring-shaped system of new pathways, which connect each section of the park – the children’s playground, sports field and tennis courts – and direct the flow of visitors towards the central area. Covered with yellowish pavers, the paths are clearly visible, which makes navigating the park very easy. According to architect Henrikas Štaudė, the pavers – which were suggested by Wienerberger – make a great contribution to the core concept of a welcoming public space: the soft shade matches the natural colour range of the pine forest and creates a cosy and warm atmosphere.

Related inspiration articles