The Amstellaan embankment road in Deventer forms part of the Hanze route and is a vital urban artery of the city. Before redevelopment, the road struggled to cope with the increasing amount of traffic. The new layout brought not only functionality with regard to the logistical demands of the road, but also a visual highlight through the creative use of clay pavers and innovative lighting components.

Project details

Reference object

Reconstruction of the Amstellaan Embankment in Deventer, the Netherlands

Architect

One Architecture, Amsterdam

Client

Municipality of Deventer

Pavers used

Euroton Brons DF + Euroton Varia DF

Amtellaan Embankment in Deventer in daylight

Reconstruction of the Amtellaan Embankment in Deventer, Netherlands

Amtellaan Embankment in Deventer in daylight

Reconstruction of the Amtellaan Embankment in Deventer, Netherlands

Amtellaan Embankment in Deventer by night

Reconstruction of the Amtellaan Embankment in Deventer, Netherlands

Pavers laid in a staggered pattern.

Reconstruction of the Amtellaan Embankment in Deventer, Netherlands

Connection between east and west

Since the start of the urban district renewal project in 2005, a better connection between the eastern and western part of the Deventer has been high on the agenda of the city planners. After a series of failed attempts, rejected due to high costs or conceptual issues. Eventually, the current plans were developed in close collaboration with the housing association “Rentree” as well as with local residents. The project was completed in April 2014.

Up and down

The solution from One Architecture lays one part of the road on an elevated level and lowers the other. The roadway above was expanded to four lanes in total, with a cycle and footpath ensuring safe crossing of the busy road. Amstellaan is now able to cope with the additional traffic, providing an improved and safe connection between the two areas of the Rivierenwijk district.

Shadow plays

A mix consisting of 80% Euroton Brons and 20 % Euroton Varia in ‘dikformaat’ size was used for paving the embankment. The pavers on the embankment along the underpass were laid in a staggered pattern to create an intriguing spread of light and shadow at night.

Related inspiration articles