The construction of the “Golf Ter Hille” megaproject in Koksijde, a municipality located in the western part of Belgium, took 15 years before it was completed in 2013. The architectural practice had to undertake great efforts in Koksijde to do justice to the town’s history, culture and natural geographical features, and to meet legal provisions. The commitment was great, the road to completion was long, but the result is impressive.

Project details

Reference object Redesign of the Golf Ter Hille in Koksijde, Belgium
Client AGB Koksijde
Architect Antea Group in collaboration with X Donck Architects, Waregem
Used Pavers UrbanA+ red – mix of Megaton and Alfaton (clubhouse terrace)
Completion 2014

Paved courtyard with clubhouse in the background

Redeisgn of the Golf Ter Hille in Koksijde, Belgium

Paved footpaths on the golf course

Redeisgn of the Golf Ter Hille in Koksijde, Belgium

Paved footpath on the golf course

Redeisgn of the Golf Ter Hille in Koksijde, Belgium

The intelligent, diplomatic and respectful way

How do you reconcile a low-lying landscape with the rolling character of a golf course? How do you treat existing relicts of high historical value? How can the natural water balance a low-lying area be left intact? The designers from the Antea Group in consultation – along with many partners and project groups – found an appropriate answer to these questions and succeeded in reconciling the seemingly conflicting interests in an intelligent, diplomatic and respectful way.

Remains of the old abbey of the dunes

From a historical point of view, four hectares of land were initially laid open for excavations, whereby structures of old water channels were found. The year 1698 was written on the façade of the old farmhouse, but earliest traces date back to the historical Abbey of the Dunes built in the early twelfth century.
 
Whilst golf architect Jeremy Pern dealt with the layout of the greens, architect Xavier Donck succeeded in designing a clubhouse in perfect harmony with the rural atmosphere and environment, preserving certain parts of the old farmhouse.

Clay for a natural paving

Karel Dewitte has been working for the Antea Group for 15 years and has been in charge of this project from the start: “The grounds can be divided into different areas, each with their individual function and their specific demands on paving. The long driveway had to be suited for heavy vehicles, for example, fire trucks or agricultural vehicles. In the car park, quick, natural drainage was of pivotal importance.”
 
The terraces and walkways around the clubhouse and green spaces border the largest part of the landscape. Two types of pavers were used: Megaton and Alfaton were combined for the terraces, which extend into the interior of the conservatory. These pavers blend perfectly with the authentic style, rural setting and architecture of the clubhouse. Additionally, they emphasise the high-quality ambience the golf club radiates. Sustainability and authenticity take centre stage. The more robust UrbanA+ paver with a slightly more contemporary look was chosen for the walkways.

Related inspiration articles