The energetic reconstruction of public buildings while choosing sustainable building materials and constructions is also a central theme for our Dutch neighbours.

Project details

Reference object

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland, Lelystad, The Netherlands

Architect

Oever, Zaaijer & Partners

Façade

ArGeTon facade panels

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction of the Provincial Administration of Flevoland © Wienerberger AG

Reconstruction with aesthetic standards: Successful metamorphosis

When the Provincial Administration building of Flevoland in Lelystad, which was first constructed in the eighties, was to be expanded with an additional wing, the architects Oever, Zaaijer & Partners from Amsterdam (www.oz-p.nl) surprised the municipality with an unexpected concept. Instead of building an additional, completely new wing the architects suggested a consolidated, energetic optimization and qualitative reconstruction of the building’s existing volume. The planners recommended an accumulation and merging of the three oldest parts of the building into one. Today the sophisticated design of an ArGeTon facade connects the individual buildings, creating a new identity and adding a key contribution to the redesign of the building. The modern, better insulated building shell which is partially covered with soil sensors and photovoltaics reduces energy consumption.

Hovering and flowing

The three existing buildings were joined and respectively extended by one light floor made of steel. This new top floor protrudes up to three meters outward and creates the building’s new look with its hovering curves. The foundation for the encompassing form of the new design is a glazed metallic anthracite ArGeTon facade. The recognized high quality ceramic facade consists of 3 cm thick, diamond calibrated hollow bracket panels. With a length of 40 cm the panels follow the new curves of the building without any difficulty. Glazed ArGeTon panels in various lengths and widths as well as terzo-panels with additional dummy joints were also used to turn the architects’ ambitious designs into reality. The ceramic facades between the irregular window hinges are flanked below and above by large protruding, brass coloured aluminium fins. They give the facade more depth and an elegant lightness. A newer, larger glass entrance area is a continuation of the flowing architecture of the outer facade within the building. The metamorphosis of the three simple cubes into one building with flowing harmonious facades has been successfully achieved here.

Related inspiration articles