The new building for the wine bar of the Wutte Vineyard in southern Styria is a special project – not only in terms of its architecture but also regarding the used materials. It is a tavern concept combining modernism and tradition.

Project details

Project Weingut Wutte
Architect
Markus Spitzbart + Partners
Client Mario Wutte
Product used
Tondach Altstadtpaket Tasche eckig
engobe white-grey-antique
 

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile Altstadtpaket Tasche eckig engobe white-grey-antique

Wutte Weingut, Austria © www.spitzbart.at/wutte

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile Altstadtpaket Tasche eckig engobe white-grey-antique

Wutte Weingut, Austria © www.spitzbart.at/wutte

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile © Alexander Schleissing

Wutte Weingut, Austria © Alexander Schleissing

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile Altstadtpaket Tasche eckig engobe white-grey-antique

Wutte Weingut, Austria © www.spitzbart.at/wutte

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile Altstadtpaket Tasche eckig engobe white-grey-antique

Wutte Weingut, Austria © www.spitzbart.at/wutte

Wutte Weingut covered with Tondach clay roof tile Altstadtpaket Tasche eckig engobe white-grey-antique

Wutte Weingut, Austria

Finding the right partner

Numerous interested people already followed the building work over the ten-month construction period. The project featuring a steep tiled roof, a large glass front and a tile-clad façade stretching from the gable to the ground is very impressive. In Markus Spitzbart + Partners the young vintner family has found the right partner for exceptional architecture and the overall concept. He understood the special demands and got to their heart of the matter in a professional way.

Special requirements

The Wutte wine bar, situated in the Styrian town of Fresing, was one of the last “Kuchl-Buschenschenken”, a traditional vintner’s tavern. In 2007, Mario Wutte and his wife Eva took over the business and initially began with the refurbishment of other areas, before they ventured on the greatest challenge of all, the modernization of the Buschenschenke. Although there already existed a number of ideas and sketches, none of them answered expectations.

Getting to the heart of architecture

Conspicuous features of the new building are the steep roof and the consistent cladding of the structure with roof tiles by Tondach. About 16,000 pieces of the Tondach “old town package Tasche angular” in white-grey-antique engobe were used. The tiles are characterized by their special color, surface texture and varying lengths, giving the building a natural structure and patina. The steep roof draws attention to the tavern situated in a bend, while the fully glazed front allows insights into the depth of the building.
The interiors comprise the seating area with the adjoining kitchen as well as the apartment of the senior proprietor. The design implements the ideas of the family, who attached great importance to warmth and coziness in the guestroom. Materials like clay tiles, larch wood and the characteristic floor finish reconstructed the identity of the traditional tavern.
Since its opening in June 2015, the new building has proved to be a magnet for visitors. Not only does the family now welcome the initially skeptical local inhabitants, but their guests also include colleagues from neighboring provinces who come to see for themselves. “We got to the heart of it, there is nothing roughly comparable to our  uilding”, rejoices client Mario Wutte.

Related inspiration articles