The listed building ensemble is located in the old town of Schwerin. It was constructed around 1842 by order of Grand Duke Paul Friedrich of Mecklenburg as a prestigious hotel according to the design of Georg Adolf Demmler, a student of Schinkel. In 2011, the elaborate stucco and half-timbered façade was for conservation-related reasons insulated on the inside with Poroton-WDF.

Project details

Project

Refurbishment of a residential and commercial building in Schwerin, Germany

Architect

Antje Forejt, forejt architekten, Schwerin

Construction company Schelfbau GmbH & Co. KG
Clay blocks Poroton-WDF, 18 cm
Floor area 2,177 m2
Completion 2014

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Refurbishment Project in Schwerin, Germany © Antje Forejt

Sustainable and sensitive refurbishment

Ten years after the opening of the luxuriously fitted out hotel, its operation was discontinued. Subsequently, the building complex was subjected to changing uses and a large number of conversion and extensions. Since the 1990s, the ensemble had finally been completely vacant and so the building structure suffered considerably. When the owner changed in 2011, the ensemble was refurbished in a sustainable and sensitive way and converted to suit contemporary residential and commercial uses. The ensemble “Schlossstraße 12/Klosterstraße 5” is located in the immediate vicinity of Schwerin’s governmental buildings. It consists of three building parts: a four-storey entrance building with a richly adorned plaster façade, an adjoining half-timbered central part, which comprised four-storeys before the refurbishment, now only two, as well as the building Klosterstraße 5. Together, the buildings form a semiopen courtyard.

Comfort within the framework of monument protection

The utilization concept of the new owner intended the implementation of comfortable apartments with floor areas ranging between 60 to 184 m² to be carried out in the course of the restoration in keeping with monument protection requirements. All the apartments should have a balcony or a garden terrace. The installation of new lift systems should provide barrier-free access to all storeys. Aiming to upgrade the quality of outdoor areas, the concept proposed – despite the landmark status – the demolition of two storeys of the central part of the building to create a green, bright inner courtyard. In 2011, Schwerin-based architect Antje Forejt started to analyse, plan and implement the necessary refurbishment works.

Refurbishment based on sustainabilty citeria

A carefully planned energy concept was imperative for the refurbishment under monument protection aspects.
The insulation behind the façades with a slate cladding was fitted with 16-centimetre exterior insulation. The ceramic thermal insulation Poroton-WDF by Schlagmann was used on the inside of the dilapidated and damp stucco and half-timbered façades. The capillary-active, diffusion-open insulating material facilitates a functional interior insulation of the exterior wall.

 
“The restoration of the building in keeping with monument protection regulations was in all respects aiming for the implementation of the best possible solution with due consideration of monument conservation issues, the urban development, the property developer, and currenttechnical requirements.” Antje Forejt on her approach.

Related inspiration articles