In recent years, the City of Bremen has developed a new residential estate on the Stadtwerder Peninsular. A special feature is construction field B3 that is intended for 22 single-family houses. Aiming to generate an urban identity, the city fathers formulated an urban master plan along with a design booklet and initiated an architectural competition.

Project details

Project Haus Wasserkunst
Architect Rainer Schürmann
Client Rainer and Gunda Schürmann
Products used Terca Wasserstrich Oranje Spezial
Photographer Wienerberger/Stefan Müller
 

Haus Wasserkunst covered with Terca Wasserstrich Oranje Spezial tiles

Haus Wasserkunst, Germany

Haus Wasserkunst covered with Terca Wasserstrich Oranje Spezial

Haus Wasserkunst, Germany

The architect

Architect Rainer Schürmann designed the Wasserkunst Residence for this area. The planner’s appreciation of Mies van der Rohe is clearly reflected in the entire design – both on the outside and on the inside.
Owing to the guiding principle, the cubic volume of a three-storey residential building with a flat roof was basically predetermined, whereas the canon of materials for the façade provided individual scope. Schürmann interpreted the clearly structured townhouse with fronts built of water-struck bricks. His choice of materials and colors is guided by the brick facing of the neighboring waterworks.

Townhouse in a modern interpretation

The mainly orange, shimmering facing bricks also vary regarding their texture depending on the clay and firing conditions. Due to their unmistakable surface texture each brick is unique. An aesthetically convincing feature: the solid façade areas are structured by means of generous corner windows and centrally recessed loggias. The entrance side impresses with a perforated brick façade marking an extravagant vertical building axis. Here, the block bond was executed with whole bricks – from the foundation up to the roof. The rear side of this area is sealed with Plexiglas twin-wall sheet. Weather and cold remain outside, but light can enter unhindered. Unusual light effects are thus created both inside and outside the building.

Light and order as means of design

The clear structure of the building was also applied in the interior, which is characterized by a regular division into a three by four-meter grid, which is repeated on all levels. Light and order become the essential design elements of architecture.
The interpretation of the cubic townhouse also impressed various juries of, for example, the “Bauherrenpreis Bremen” 2012, the Brick Award 2014 as well as the Fritz Höger Award for Brick Architecture 2014.

Related inspiration articles