Atlas House, The Netherlands

white brick facade green windows front view private house atlas house
Atlas House, The Netherlands © Stijn Bollaert

Architects MONADNOCK, The Netherlands
Location Eindhoven, The Netherlands
Construction period 2015-2016
Nomination category
Feeling at home
Purpose Private house
Usable floor area 146 m²
Brick type Facing bricks

Situated in a typical suburban development in Eindhoven, at first glance this single-family house appears to blend into its surroundings. It complies with the local building code, which  requests white, cubic houses to be situated among existing trees. However, on closer inspection, the house reveals a refined interplay between  mass and material that challenges all conventions.  The house is constructed in red bricks with rough joints that enhance its robust character. The finish on the house is minimal, leaving building materials visible. The upper part of the building is finished with a light-coloured layer of cement, distinguishing the classical plinth from the lightweight top. The curve of the roof suggests the absence of an even larger spherical volume and brings Atlas to mind, the Greek mythological figure who carries the sky on his shoulders for all eternity. Hence the name of the house: Atlas House.

Related expertise articles