Carlsberg Foundation’s Researcher Apartments, Denmark

grey brick facade front view brick building Denmark Carlsberg
Carlsberg Researcher Apartments, Denmark © Jens Lindhe

Architects Praksis Architects, Denmark
Location Copenhagen, Denmark
Construction period 2015 - 2017
Nomination category Living together
Purpose Housing
Usable floor area 3.200 m²
Brick type Facing bricks

This new apartment building comprises 22 apartments for academic researchers who work for the Carlsberg Foundation in Copenhagen. The building has been designed to vary in height between three and five storeys, , just like the adjacent buildings, so that it blends in perfectly with its surroundings. On the ground floor, the entrance and educational facilities can be used by all residents. The six apartments on each floor are organized around two staircases. Every apartment is unique and differs from the others in size and layout, but they all have a loggia overlooking the garden. On the façade, the architects decided to use special bricks, the angled corners of which have been cut away to create a 45 degree corner. The bricks are laid in opposite directions on alternating layers to create a striking façade and create a play of light and shadow over the ceramic surface. Thanks to these effects, the building incorporates the historic elements of ornamentation and decoration, giving them a fresh interpretation.

Related expertise articles