Category Winner Feeling at Home: Atlas House, The Netherlands

white brick facade green windows front view private house atlas house
Atlas House, The Netherlands © Stijn Bollaert

Key facts

Architects MONADNOCK, The Netherlands
Location Eindhoven, The Netherlands
Construction period 2015-2016
Nomination category
Feeling at home
Purpose Private house
Usable floor area 146 m²
Brick type Facing bricks

The winning project

Situated on the edge of a typical suburban de­velopment in Eindhoven, this house with a gar­den blends at first sight into its surroundings, meeting the local building code for white, cubic houses. However, on closer inspection, the house re­veals a refined play of mass and material that chal­lenges all conventions. The building rises in a single gesture to the maximum allowed building height; the abrupt subtle curved-roof ending gives the impression of a load being taken off the top of the house, leaving a sturdy figure behind in its new sur­roundings. Hence its name: Atlas House.
 
Built in the simplest construction materials, the Atlas House displays a perfect control over the application of materials. The building is constructed with red bricks with rough, outpouring joints. While leaving the red bricks visible in the lower part of the building, the top is held a light color.
 
The brick in this house plays an ambivalent role – on one hand it´s a very conventional material, everybody knows how to deal with it, and on the other hand you can do things with it that are controversial. – Sandor Naus, Monadnock
 
Since the finish of the house outside and insides is minimal, it leaves the standard building products from which the house is constructed visible.

Related expertise articles