Category Winner Working Together: Terra Cotta Studio, Vietnam

red brick facade holes front view garden Terra Cotta Studio Vietnam
Terra Cotta Studio, Vietnam © Oki Hiroyuki

Key facts

Architects
Tropical Space, Vietnam
Location
Dien Phuong, Vietnam
Construction period 02. - 06.2016
Nomination category
Working together
Purpose Studio
Usable floor area 98 m²
Brick type
Solid bricks

The winning project

The Terra Cotta Studio is a brick cube at the foot of the Thu Bon River. Its unusual façade perfo­ration attracts attention at first glance. Each lateral surface is respectively divided into 36 fields, which in turn are bricked in various bonds and allow different amounts of light and air to pass through in this way. In the rainy season, the nearby river can reach up to the house, therefore the finished artworks rest a few meters above the studio place in bam­boo shelves, unaffected by the water.
 
Terra Cotta Studio is a place of concentration and creative abandon. It is a gift to the artist, but also to all those who yearn for a beautiful encounter with the material of clay, which is extensively celebrated here. An entire microcosm was created with very low construction costs.
 
“On one hand, the separating layer made of brick creates a certain privacy for the artist, on the other hand, the bricks allow some of the wind to blow through so that you get a natural breeze cooled by the river.” - Tran Thi Ngu Ngon, Tropical Space

Related expertise articles