House and workshop for an artist, Belgium

House and workshop for an Artist, Freek Dendooven - Gijs De Cock - Peter Van Gelder © F. Dendooven
House and workshop for an Artist, Freek Dendooven - Gijs De Cock - Peter Van Gelder © F. Dendooven

Architects
Dendooven + De Cock  + Van Gelder, Belgium
Location
Ghent, Belgium
Completion date 2014
Nomination category Residential Use
Purpose Single-family house and artist workshop
Usable floor area 241 m²
Brick type Re-used handmade bricks
 

The challenge was to place two buildings, a house and a workshop, on a corner site of very limited size. A shifted position of the volumes provides adequate privacy but also opens up selected views to the surroundings. A closed off, but well oriented outdoor space arises in-between and separates both buildings. This outdoor area provides a workplace for the artist to work on his sculptures. The walls are built of used brick with articulated bulging joints. This creates a tactile surface which captures light and shadow. Concrete layers divide the brick walls and represent the internal organization of space. Inside both buildings, a centrifugal sequence of rooms runs around a central core. The spatial flow of rooms follows the rhythm of the occupant. The circulation areas are laid out in a functional manner with a minimum loss of useable floor space. The specifically chosen openings in the façades provide daylighting. Each room has its own identity generated by changing light, different views and varied proportions. The reused bricks refer to the location of the project, an area with properties surrounded by old garden walls.
 

Related expertise articles