Schoolhouse Kopfholz, Switzerland

Schoolhouse Kopfholz, Switzerland
Schoolhouse Kopfholz, Switzerland © Michael Artur Koenig

Architects Boltshauser Architekten AG, Switzerland
Location Adliswil, Switzerland
Construction period 09.2013 - 08.2014
Nomination category
Sharing public spaces
Purpose Schoolhouse, Kindergarden, Nursery
Usable floor area 2.220 m²
Brick type Facing bricks

The Kopfholz Schoolhouse project is the extension of an existing school in Adliswil, near Zurich. The new building is located north of the sports hall between old trees.  It is four floors high and includes a kindergarten, schoolrooms, and a music room, as well as offices and therapy rooms on the upper floors. All the facilities are arranged symmetrically around a staircase in a simple but compact way. The positioning of windows plays an important role in the architecture of the building. On each floor, a classroom window faces one direction while the window in the support room faces a different direction, thus enhancing the play of light. The façades are a massive wall construction made with bricks in nuanced colours which, combined  with warm grey window frames, blends perfectly into the green environment. The architects decided on an unusual vertical (rotated) arrangement of the bricks to create a dynamic texture. With this school extension, they have created a modern, striking building that also fits in with the older parts and integrates well into its surroundings.

Related expertise articles