Sorting Centre, Paris

interior recycling centre white brick walls Sorting centre France
Sorting centre, France © Schnepp Renou

Architects DATA Architectes, France
Location Paris, France
Construction period  03.2015 - 06.2016
Nomination category Working together
Purpose Industrial building
Usable floor area 1.100 m²
Brick type Facing bricks

The Paris authorities decided to build a recycling and sorting centre under a bridge on the city’s busy  “Boulevard périphérique” ring road. It is a pilot project and the idea  is to establish more such centres along the ring road over  the coming years. The architect designed a bright, airy facility that combines convenience and practicality with aesthetics. With an area of 1,400 square metres, the sorting centre is constructed from  glossy white glazed bricks to symbolize lightness and cleanliness, and which are also easy to clean. To bring daylight into the rooms, the architects used little openings with transparent glass blocks, maximizing the flow of natural light. The modern building, with its striking architecture and clean appearance, encourages people to bring in their waste and enhances waste management in Paris.

Related expertise articles