Located in China, Beijing Nutrichem Research Centre takes up an area of around 20,000 m2 on a flat terrain. It is equipped with office space, an R&D centre and other supporting functions. The combination of traditional red brick and modern-style titanium-zinc sheets and glazing reflects the spirit of innovation, based on experience.

Project details

Project
Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China
Architect
Fang Yunfei, Tsinghua Unversity
Products used
Terca Litanie PHM, Terca, Penter Blue & Westfalen

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China

Beijing Nutrichem Research Center, Beijing, China © Yao Li

The client, a company specializing in the development of crop protection products, wanted more than just a place to work for their personnel. The building should not only represent the corporate image, but also create a feel-good atmosphere. The client´s visions for this project right from the start was that it should be a first-class R&D center that enables staff to work in the best and most innovation-friendly environment.

It had to be brick

Without hesitation, both the client and the architect had their minds on red brick. It is a key element in this project. The colour and texture of handmade red bricks provide a comfortable feeling and blend perfectly into the surroundings without losing their own character.

One material - different styles

In this project, the diverse characters of red bricks are represented through different masonry laying methods. The “brick courtyard” is where this element is used to its fullest. Besides the arched red brick installations and the masonry of a red brick stairway, the brick-blinds to the side of the R&D building is undoubtedly the most eye-catching detail. The 20-metre high brick-blinds cascades reach down from the top. On a sunny day, sunlight and breeze pass through and are filtered into geometric shades on the building’s inner façade, while the green leaves thriving in the courtyards form a bright contrast with the red bricks. The material is used here to add a soft and warm touch to the building.

Brick inside and outside

The red brick element in facade design is extended to the interior. The 4-storey-high wing at the end of the office area highlights a red brick wall. During the day, sunlight shines through the latticed brick wall towards the hallway, casting dotted shadows, which together with the warmth of the red colour, create a lively, relaxing atmosphere.

 

Related inspiration articles