The construction of CVAE Porte de Pantin is part of the redevelopment of Paris’ neglected suburbs. In 2013, the city council of Paris initiated a competition for the design of an enclosure around the recycling yard. In the same year, DATA Architects won the competition.

Project Details

Project Porte de Pantin Recycling Point, Paris, France
Architect
DATA Architects, Paris
Client
Ville de Paris, DPE-DPA
Products used
White glazed façade bricks, extruded, 240x115x54 mm Wienerberger Panningen
Date of Completion 2016

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris; © DATA Architects

Porte de Pantin, Paris

The CVAE Porte de Pantin waste collection and recycling point is situated underneath Boulevard Périphérique, the ring road around Paris. The recycling yard is located at one of the most important motorway junctions on the outskirts of Paris. A stone's throw away is the lively Parc de Villette, with the new and iconic Philharmonie concert hall. The project’s objective was to build a fairly high enclosure around the recycling depot, without giving the impression of a hermetically sealed barricade. On the one hand, this happened for location security reasons, while on the other hand, the aesthetics of the design was very important.
 
"With the design of Porte de Pantin we wanted to stimulate curiosity. We wanted to create something unique at this important crossroad between the center of Paris and the suburban area." Laure Veyre de Soras (DATA Architects)

Glazed Headers and Stretchers

One of the requirements for the design was the height of the enclosure of 3.4 meters. Veyre de Soras explains: "We were asked not to design a completely transparent wall. The public is supposed to guess which industrial activity takes place behind the wall. That is why we have worked on a design that combines glass stones and white bricks. We selected white glazed bricks; some glazed bricks are laid as headers, others as stretchers."

Interplay of Light and Shadow

The material that was used and its construction had to ensure the greatest possible protection against graffiti and posters. "This is why we decided to have the end faces of the bricks protrude in certain parts of the façades. The protruding sides are also glazed white for three centimeters all-around. A series of lights positioned in the upper part of the wall illuminates the design. The aesthetic result is very graphic: it is a combination of light and shadow, created with both natural and artificial lighting", says Veyre de Soras.

Sophisticated Appearance

Thanks to the choice of the special material, CVAE Porte de Pantin has a very elegant and refined look. According to Veyre de Soras, DATA Architects is very pleased with the end result: "It is unexpected, but very true to our study models. We have really been able to create an object that adds value to the traffic junction. The reaction of passers-by are very positive, often they are intrigued by the white design. The wall has already served as a backdrop for a photo shoot several times."

Related inspiration articles