To add a new shop, storage space and tea room, the Cornu S.A. biscuit factory in Fontain, France, was enlarged. The new building, covered with light bricks reminiscent of the flour used in the factory, clearly separates the production from the customer area.

Project details

Project
La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France
Architect
Atelier d’architecture tardy
Client
Biscuiterie Cornu S.A.
Products used
Terca Système Kess in the colours Fleurs de pommier, Fleurs de cerisier, Vieux Knokke, Forum Branco, Oud Bologne

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France © Nicolas Waltefaugle/nwphoto.fr

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France © Nicolas Waltefaugle/nwphoto.fr

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France © Photos: Nicolas Waltefaugle/nwphoto.fr

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France © Photos: Nicolas Waltefaugle/nwphoto.fr

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France

La Fabrique – Biscuiterie Cornu S.A., Fontain, France © Nicolas Waltefaugle/nwphoto.fr

The client and owner of the factory, the Cornu Group is a family business producing savoury and sweet biscuits and has been passed down from father to son for three generations. The group has a number of production sites in France and Switzerland.

Adapting to customer needs

At its Fontain site in France, the Cornu S.A. Biscuit factory manufactures savoury snacks and sweet products, and its biscuits are also available to purchase on site. The scope of the project included extending the premises by constructing a new building called "La Fabrique" (The Factory) to house a shop, tea room and storage space.

A tribute to company roots

"La Fabrique" stands out boldly, whilst also drawing inspiration from the materials and logo of the original shop in Champagne, with brick, concrete and blue resin flooring. The framework, which is visible from the outside, forms a regular concrete grid. It is a pre-fabricated post and beam construction, filled with brick or glass depending on the internal functions of the building.

Facade composition

The façades have been designed to differentiate between the public spaces (shop and tea room) and the storage areas that are included in the new building. From the outside, the façades form two separate L-shaped spaces. The first features huge windows and houses the retail space on the ground floor and tea room on the first floor. The second L-shape contains the storage premises and is enclosed by bricks. This creates interplay between the delicate shades of the light pink bricks, their bleached appearance creating a reference to the flour used in the factory and the grey of the concrete grid.

Boutique appearance

Inside, the shop breaks with the codes of manufacturing environments: the spaces are designed along the lines of a boutique, with large bay windows providing a view onto fields and the surrounding countryside. Light entering from the large windows adds to the open feeling, reflecting the image of the delicious products on sale.

Related inspiration articles