The 14 dwellings were designed using the innovative passive house principles, combining high quality of life with excellent energy efficiency, while fitting perfectly into the woodland setting.

Project details

Reference object

Carrowbreck Meadow, Norwich, UK

Architect

Hamson Barron Smith

Client

Broadland Growth Limited, NPS Group

Products used

Porotherm Clay Blocks 300mm and 100mm, Zero-Plus Mortar

Single-family house Carrowbreck Meadow

Carrowbreck Meadow © Andrew Smith SG Photography

Single-family house Carrowbreck Meadow

Carrowbreck Meadow © Andrew Smith SG Photography

Single-family house Carrowbreck Meadow

Carrowbreck Meadow © Andrew Smith SG Photography

Energy efficient housing

The project, consisting of 8 detached and 6 semidetached houses, was commissioned by Norwich city council to promote the passive house standard in the area. The passive house standard, which is the fastest growing energy performance standard in the UK, aims to increase the construction of houses with excellent thermal efficiency and exceptional airtightness with mechanical ventilation. The focus lies on the efficient use of energy, meeting the latest energy performance standards.

The best solution - clay blocks

Porotherm clay blocks have been chosen for the project as an efficient alternative to other building materials. One of the key considerations was the ability to achieve the level of thermal efficiency and airtightness required for the passive house certification. The Porotherm system helped to achieve a thermal bridge and draught free building envelope, which exceeds building regulation requirements for airtightness five times over. In addition, the houses were positioned to take advantage of solar energy throughout the seasons.

Future oriented and sustainable

The Carrowbreck Meadow project marks a change in the investment scheme of the local authority by choosing to invest in high quality housing with high energy standards. Besides its thermal efficiency, Porotherm clay blocks have been considered as a material due to its environmentally friendly and long lasting properties. The high living comfort is surmounted by the design of the dwellings, which combines a local “barn” vernacular with a contemporary twist. The project has been nominated for several awards, such as the RIBA award in the UK.

Related inspiration articles